Nem csak a sportolóknak fontos! Így növelheti tüdőkapacitását

Nem csak a sportolóknak fontos! Így növelheti tüdőkapacitását

Utolsó módosítás:2024.03.14 18:31

A tüdőkapacitás növelése javítja a sportolók állóképességét, pozitívan befolyásolja az teljesítményüket, de a légzőszervi megbetegedések rehabilitációjában, valamint a mozgásszegény életmód esetén is rendkívül fontos szerepe van. Dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere a rendszeres mozgás és légzőgyakorlatok jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Légzőrendszerünk

- Légzőrendszerünk több szervből álló rendszer, ami a légutakat, a bordakosarat, a mellkast mozgató izmokat, valamint a mellhártyát és a tüdőszövetet foglalja magában. A légzés elsődleges célja szervezetünk oxigénigényének fedezése, majd a szervezetben keletkezett szén-dioxid eltávolítása. Automatikus folyamatról van szó, melynek során nyugalmi helyzetben percenként 14-16-szor veszünk levegőt, egy lélegzetvétellel pedig kb. 500 ml levegőt szívunk be, illetve lélegzünk ki – magyarázza dr. Potecz Györgyi, aki hozzáteszi: ahhoz, hogylégzőrendszerünk jól működjön, jó tüdőkapacitás szükséges. 

Csökkenő tüdőkapacitás

-Tüdőnk teljesítménye a vitálkapacitással jellemezhető, ami maximális kilégzés és maximális belégzés közötti térfogat különbséget jelenti. Ez egészséges emberek esetében átlagosan 3-5 liter, ám az életkor előrehaladtával számos olyan változás történik testünkben, ami miatt ez az érték csökken. A tüdő veszít a rugalmasságából, ami a légutak beszűküléséhez vezethet, a rekeszizom meggyengülhet, a mellkas fala merevebbé,  mozgása korlátozottabbá válik, és a légzőizmok működése romlik – sorolja Potecz doktornő. A krónikus tüdőbetegségek és a dohányzás szintén befolyásolhatják tüdőműködésünket, jelentősen csökkentve a tüdőkapacitást. Az alacsony tüdőkapacitás jelei közé tartozik egyebek mellett a köhögés, légszomj, terhelési nehézlégzés és mellkasi fájdalom. A tüdő működéséről legegyszerűbben egy légzésfunkciós vizsgálat, a spirometria segítségével kaphatunk képet, melynek során a maximális kapacitású belégzés utáni erőltetett kilégzés térfogatát, illetve áramlási sebességét vizsgáljuk.  

Mozgással a jobb tüdőfunkcióért

- Inaktív életmód mellett bordaközi izmaink, amelyek a megfelelő levegővételhez szükségesek, nem fognak fejlődni. Az inaktivitás miatti túlsúly pedig tovább ront a helyzeten, meggátolva a rekeszizom megfelelő működését, ami miatt csökken a tüdőkapacitás és a légzés hatékonysága – magyarázza a szakember. Hozzáteszi: a rendszeres testmozgás az egyik legjobb módszer arra, hogy tüdőkapacitásunkat növeljük. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek heti minimum 150 perc mérsékelt-közepes intenzitású kardiomozgás vagy 75 perc magas intenzitású mozgás ajánlott, kiegészítve 2x30 perc izomerősítő mozgással. Az intenzív mozgás előnye, hogy ilyenkor nagyobbakat tudunk lélegezni, ezáltal nő az oxigénfelvevő képességünk. Emellett a bordaközi izmokat is jobban igénybe vesszük, ami által javíthatjuk hatékonyságukat.

Légzőgyakorlatokkal is növelhető a tüdőkapacitás

-A tüdőkapacitás növelésének fontos eleme a megfelelő légzőgyakorlatok elsajátítása is. A légzőtorna során ún. erőltetett légzéstechnikákat használunk, melyekkel átlélegeztetjük a tüdőt, növeljük a légzés hatékonyságát, erősítjük a légzőizmokat, javítjuk a mellkas mobilitását, és elősegítjük a tüdőben lévő váladék felköhögtetését is. A légzőtorna a panaszmentes emberek, valamint sportolók részére is ajánlott, és rendkívül fontos szerepe van a légzőszervi betegségek tüneteinek enyhítésében is. Az asztmások a gyakorlatok révén sajátítják el a nyugodt, mély lélegzetvételt, amit asztmás roham esetén kell alkalmazniuk. A COPD-s betegeknél pedig légzőtornával érhetjük el, hogy a mellkasban rekedt felesleges levegő távozzon, a hasi-rekeszi légzés gyakorlásával a rekeszizom működése javuljon. A tüdő gyulladásos megbetegedéseiben is kulcsfontosságú, hogy jól működő, edzett légzőizmaink legyenek. Ezek biztosítják a mély be-és kilégzést és az erőteljes köhögést, ami segít a tüdő megtisztításában, így gyulladás esetén a súlyosabb szövődményektől is megóvja a beteget – érzékelteti a doktornő a légzőgyakorlatok jelentőségét.

Mit tehetünk még tüdőnk egészségéért?

-A helytelen, görnyedt testtartás légzésünkre és egészségi állapotunkra is kihat. Belső szerveink összenyomódnak, a rekeszizom mozgása beszűkül, így nem tudjuk kihasználni normál légzéskapacitásunkat sem. Ha törekszünk az egyenes testtartásra, vállainkat kihúzzuk, nyak-és arcizmainkat ellazítjuk, ez segítheti a maximális tüdőkapacitás elérését – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont orvosa, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a környezeti tényezők között a dohányzás a leggyakoribb károsító ágens, ami csökkenti a tüdő kapacitását és hatással van a tüdő egészségére.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
Nagy Péter

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt Kérdező,
A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
Üdvözlettel:
Dr Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen és magabiztos

Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus